Dag Zomer, Hallo Herfst

Al wandelend met de snoeischaar op zak en de camera in de hand loop ik mijmerend door de tuin. Af en toe wat lelijk blad wegknippend of zaden weg knippend voordat ze zich te veel uitzaaien. Ik geniet van wat ik zie en ruik, typische geuren die bij de herfst horen, zoals van de vlinderstruik en de phloxen. Er is nog volop kleur in de tuin. Ik zag een maand geleden al dat de bessen van de gelderseroos al aan het kleuren waren.

Het is een uitbundige zomer geweest, wat natuur betreft. Telkens als het droog begon te worden en ik het gevoel had dat er echt even gesproeid moest worden, kwamen er heerlijke buien regen. Zelfs het grasveld ziet er dit jaar prachtig uit. De mollen zijn dit jaar, volgens mij door het vochtige jaar, dieper in de grond gebleven..... Ze zijn in ieder geval een stuk rustiger geweest, waardoor ook mijn gras de kans kreeg om een mooie mat te maken.

Telkens kom ik weer iets nieuws tegen in de tuin wat ik nog niet gezien heb. Zoals dit schattige herfstklokje. Met haar 1cm kleine zuiver witte bloemen is ze slechts 15cm hoog. Kabouterbloemetjes in mijn beleving.

Er zijn zoveel schoonheden in de tuin die zich soms heel erg verstopt hebben, zoals de zaaddoos van de Paeonia obovata 'Alba'. Als deze zaaddoos open gaat dan is dat weer het juwelendoosje die haar prachtige zaden laat zien. Dit geld ook voor ook voor de zaaddozen van de Littonia modesta.

Familie van de Gloriosa. Ze heeft met beeldige oranje klokjes gebloeid (ook van die leuke kabouter of elfenbloemen) Nu is het wachten totdat de dikke zaaddozen zich gaan openen en ik weer helemaal blij word van die prachtige zaden die heel lang goed blijven om binnen in huis een mooie plek te geven. Planten hiervan zijn te koop bij de Hessenhof, want daar gaan de zaden weer heen.

Deze zomer heb ik ook heel veel mogen oogsten. Oa van de rode bessen, een paar kruisbessen (de vogels waren me voor) en lekker veel van de japanse wijnbes. 'sMorgens vroeg door de tuin wandelend lekker wat snoepen om de dag er mee te beginnen. Nu zijn de druiven weer prachtig aan het kleuren, ook al een paar geproefd......

Met de verhoogde bak is er met succes boontjes, spinazie, rucola, worteltjes en heel veel snijbiet geoogst! En het oogsten is nog lang niet afgelopen!! Helaas? zijn de spitskolen heel mooi geworden door het vreten van de rupsen van het koolwitje, het is Brassica laciniata geworden. Blijkbaar is het belangrijk dat deze héél vroeg gezaaid en geplant worden voordat de koolwitjes er aan komen..... Ik blijf leren. Zo zal er ook geen broccoli geoogst kunnen worden. Misschien moet ik geen koolplanten meer opkweken??

 

 

.........Het Avontuur met de Pompoen........

Op de composthoop staan de courgette planten giga te groeien en zijn er al wat vruchten van geoogst..... courgette soep, taart en zoetzuur....... :~) ik was me hier al helemaal voor aan het voorbereiden en liep al bij voorbaat te smullen. Het Universum had andere plannen 😊  Het wonderlijke is dat ik in de veronderstelling was  zaden van pompoen gezaaid had, dat stond ook op het etiketje. Bij het ontwikkelen van de vruchten ontstonden kleine groene vruchten, totaal geen pompoen voor mij. Ik kende deze niet, kende eigenlijk alleen die gebruikelijke grote oranje die je in de winkel ziet liggen. en de diverse kalebassen die je langs de weg aangeboden ziet staan. Dus wat is dit??? Als het een courgette is dan moeten ze niet te groot worden. Dus wat grote en kleine geoogst. Gisteren eindelijk er eentje open gesneden.....wat schept mijn verbazing en ook verwarring....het lijkt op een courgette aan de buitenkant en aan de binnenkant is het een pompoen. En nu??? is het veilig om er iets van te maken en om op te eten? Toch maar wat vrienden en familie geschreven met wat foto's er bij gestuurd, om te vragen of iemand hier iets van af weet of herkent. Gelukkig kreeg ik vrij snel wat lieve antwoorden en heb ik met een gerust hart (mijn hoofd was in de war :~) ) er een heerlijke soep van gemaakt.....en ik leef nog, ha ha. Blijkbaar bestaat er een kruising tussen de cougette en de pompoen, de courpoen of de pomgette, het wordt steeds gekker met al die kruisingen.....Goh wat was dat spannend. Wonderlijk om te merken dat iets nieuws me toch weer helemaal in de war kan brengen. Weer een ervaring rijker, waar ik nu met een lach over kan schrijven!!

 

 

 

Ergens vorige maand heb ik een bokashi-container aangeschaft. Ik had al mooie resultaten geboekt bij de twee kleine emmers, maar merkte dat ik niet genoeg vloeibare mest kon af tappen voor al mijn kamer- en andere potplanten. Ook de diverse groenteplanten die ik in mijn muurkasje heb staan wilde ik graag wat bokashi-mest geven.

Dit jaar staan er wat planten van cherry-tomaatjes prachtig et groeien. Ik heb al van wat tomaatjes kunnen snoepen, heerlijk! ook staan er wat knolselderij planten en spruiten in pot. Weet niet of het wat wordt, gewoon maar proberen.

 

Hoe lang het gaat duren om iets van vloeistof uit de container af te kunnen tappen......weet ik niet......tot nu toe nog niets.......geduld!

Genietend van alles wat er te ontdekken valt, realiseer ik me ook dat er veel planten een herinnering mee brengen. Deze planten blijven niet altijd op dezelfde plek. Ze wandelen, net als ik, door de tuin. Soms verdwijnen ze en komen ineens jaren later op een andere plek weer tevoorschijn. De Natuur blijft me verrassen.

Via de zaden die overwaaien komen er ook weer plantjes bij de buren in hun tuin. Of er worden tijdens de open tuindagen of als iemand spontaan even langs komt, vaak planten mee gegeven. Het is zo fijn om te kunnen delen. Via de Natuur delen we soms ongemerkt  ineens onze eigen verhalen/belevenissen, bemoedigend en inspirerend, wat mij betreft.

 

De open tuin dagen zijn weer achter de rug. Het waren weer inspirerende dagen. Soms ben ik blij dat het even gestopt is, zoals vandaag heb ik ineens weer het gevoel dat er best nog wel weer wat meer open tuindagen kunnen zijn. Er is nog zo veel uitbundigheid te ervaren. Het was in ieder geval fijn om mensen te ontmoeten, wat wederzijdse inspiratie geeft!!

 

Om nog meer kleur in de tuin te zien kan er altijd nog een afspraak gemaakt worden om langs te komen. Ook kan er nog genoten worden in de galerij waar ik de rest van de foto's die ik vandaag heb gemaakt. Veel plezier!

Reactie schrijven

Commentaren: 0